Jag satt och pratade med R från jobbet. Han visste inte riktigt vad kitsch var så jag sökte och fann information på wiki. Billigt, osmakligt och skräp... Haha men jag gillar det, allt som oftast. Tack.


Kitsch är ett lånord från tyska eller jiddisch och syftar på konst eller hantverk av undermålig estetisk kvalitet.

 

Kitsch kan vara ett medvetet och ironiskt användande av ett överdådigt formspråk; exempel på kitsch i detta avseende var den svenska popgruppen Army of Lovers. Kitsch kallas även en inredningsform där föremålen inte nödvändigtvis harmoniserar med sin omgivning. Värderingen läggs snarare på det individuella föremålets egenskaper än på helheten i ett hem.


Ordet lanserades av konsthandlare i München på 1870-talet som term för billig och sötaktig konst. Så småningom har kitsch fått en allt vidare betydelse och omfattar nu konstnärliga uttryck av olika slag som karaktäriseras av dålig smak och försök att med hjälp av olika grepp väcka sentimentala känslor tex 'hötorgskonst' och veckotidningsnoveller. De senaste decenniernas omvärdering av populärkulturen har också inneburit en ny syn på begreppet.

Kommentera

Publiceras ej